Toastové cookies
Veeeľmi rozkošné cookies v tvare toastu s malým volským okom. Kto by mohol odolať? \(★^∀^★)/☆
Počet kusov: 10 Obtiažnosť: ☆☆☆/☆☆☆☆☆
Ingrediencie:
50g masla
35g trstinového cukru
20g celého vajca (použite 20g celého rozšľahaného vajca)
múková zmes ----- 100g hladkej múky+ 15g zemiakového škrobu+ cca.2g prášku do pečiva
kakao
Na polevu: 7 polievkových lyžíc práškového cukru+ 1 lyžica vody+ 1 lyžica vaječného bielku
Náročnosť: ✩ ✩ ✩/ ✩ ✩ ✩ ✩ ✩
Postup:
1. Maslo izbovej teploty premiešame.
2. Do masla pridáme 35g cukru a poriadne premiešame, cukor však stále vidíme.
3. Do maslovo-cukrovej zmesi postupne pridávame vajce (zhruba po 10g) a premiešavame.
4. Pripravíme si múkovú zmes (v iných štátoch ju volajú aj cake flour). Navážime si 100g hladkej múky, ja som zmiešala 50g normálnej a 50g špaldovej. Ďalej pridáme 15g zemiakového škrobu a prášok na pečenie.
5. Múkovú zmes pridáme do maslovej zmesi a miešame dokým nám nevznikne hladké cesto.
6. Cesto dáme odstáť na 30 minút do chladničky zabalené do fólie.
7. Keď cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na zhruba 5 väčších častí. Z jednej časti vykrojíme (ak máme vykrajovátko) alebo vyrežeme tvar toastu (kľudne si pômožte prelohou ako ja). Dáme ju na minimálne 30 minút do mrazničky.
8. Vykrojené toasty poukladáme na seba a urobíme z nich ,,toastovú rolku".
9. Z odkrojených zvyškov vytvoríme ,,kôrku". Do cesta zapracujeme kakaový prášok. Keď je prášok dobre zapracovaný, cesto vyvaľkáme na veľmi pruh tenký pruh medzi dvomi fóliami (musí byť tak veľký, aby obišiel toastovú rolku dookola) . Dáme na minimálne 30 min do mrazničky.
10. Keď všetko vyberieme z mrazničky, toastovú rolku obalíme v hnedom ceste. Ak sa hnedé cesto trhá, chvíľu ho nechajte zmäknúť. Obalenú rolku krájame na cca. 2-3 mm hrubé kúsky.
11. Odkrojené kúsky dávame na plech. Pečieme 15 min na 175°C.
12. Na ozdobenie (vytvorenie malého vajíčka) som použila zmes z cukru, vody a bielku. Na vyrobenie žĺtku len pridajte žlté farbivo alebo kurkumu. Zmes nemôže byť tekutá, lebo bude stekať, preto ak treba pridajte viacej cukru. Ako prvú spravte bielu časť, nechajte ju zaschnúť a až potom robte žltú časť, aby sa nepomiešali.
13. Užívajte života. :)